Пласкостопість у дітей

Пласкостопість у дітей

У період інтенсивного росту організму - в 3 і 6 місяців, 1, 3 і 5 років - відбувається диференціація форми і структури кісток. Незміцнілий кістковий апарат, з'єднаний ще надто розтяжними зв'язками, а також слабкі м'язи є причиною значних коливань висоти поздовжніх склепінь стопи при навантаженні. Це сприяє виникненню статичних деформацій стоп, які можуть привести до розладу статики і кінематики.

У дітей цього віку в період навчання ходьбі виникають умови для розвитку плосковальгусной деформації, так як для збільшення площі опори і утримання тіла в рівновазі дитина широко розставляє ноги, спираючись на внутрішні відділи стопи. Широко поширена думка, що плоскостопість у дітей до 6 років є фізіологічним і не вимагає корекції, не зовсім правильно.

Саме до 5-6 років, коли не закриті точки окостеніння легше виправити або попередити розвиток деформації стоп і сформувати правильну ходу і попередити порушення роботи всього опорно-рухового апарату, в тому числі і хребта. У більшості випадків проблеми стопи можна вирішити за допомогою використання спеціальних устілок-супінаторів.

Устілка-супінатор повертає стопу дитини в правильне положення і протягом дня працює як своєрідний тренажер м'язів стопи - ті м'язи, які були до цього в гіпертонусі, відпочивають, а ті, які не працювали, починають набирати форму. Правильний підбір ортопедичних устілок призводить до вирівнювання склепінь стопи і нормалізує стан п'яти. Дитячі супінатори ми виготовляємо строго індивідуально, з урахуванням анатомо-фізіологічних і статико-динамічних функцій дитячої стопи. Як правило, використовуємо методику зняття зліпків стопи. При знятті зліпка, дуже важливо вивести стопу з патологічного стану, що дозволяє проводити повноцінну ортопедичну корекцію.

На сьогодні плоскостопість - одне з найбільш поширених захворювань ніг. Статистика стверджує, що до кінця школи понад сімдесят відсотків учнів набувають дана недуга.

Варто відзначити, що плоскостопість буває вродженим і набутим. Критичний момент розвитку плоскостопості ніг - це вік від 8 місяців до півтора року, коли дитина починає вчитися ходити. У цей момент батькам важливо запобігти починаються деформації стопи. Для цього необхідно носити дитячу ортопедичне взуття, враховуючи, що вроджене плоскостопість встановити раніше 5-6 річного віку вельми проблематично.

Існує і поняття травматичного плоскостопості ніг, що формується як результат перелому кісточок, п'яткової кістки, предплюсневих кісток. Фактори ризику - це надмірна вага, тривалі навантаження при ходьбі і незручне взуття. Варто зауважити, що повне лікування плоскостопості ніг переважно піддається реалізації в дитячому віці.